Snaustrinda Bamsemakeri

av Oxana Eide

En bamse blir til

Hver bamse starter sitt liv i hodet til bamsemakeren først. Man danner seg et bilde av hvordan bamsen skal bli og lager en mal. Malen må være presis og nøyaktig, slik at bamsen blir symmetrisk og fin til slutt.
Etterpå må vi finne en riktig "pels" til bamsen. Mitt første valg er mohair stoff. Det er mest populært å bruke det til bamser over hele verden. Mohair produseres som regel i Europa fra ull av Angora geiter. Den lages i massevis av forskjellige farger, teksturer og hårlengder. I tillegg er mohair veldig lite elastisk og holder bamsens form uforandret i mange år.
Jeg håndsyr bamsene mine. Det er 100% håndarbeid og ingen symaskin brukes. Listen over utstyr man trenger til bamselaging kan variere fra den ene til den andre. Jeg kan nevne det mest viktige i arbeidet.
  • Nåler i forskjellige lengder. Jeg bruker vanlige nåler til å sy en bamse, litt tjukkere broderingsnål til nesebrodering og lang dukkenål til å feste glassøynene
  • Saks til å klippe mohair og til diverse arbeid
  • Pinsett til å nappe "pels" på plassen for bamsens nese og en større pinsett som jeg bruker som hjelpemiddel ved fylling av bamsen
  • Syl til å lage hull i mohair-stoffet uten å ødelegge vevnad
  • Tang til å tvinne "cotter pin joints"
  • Ekstra sterk tråd i passende farge
  • Broderingstråd til nesebrodering
Jeg liker å samle alt jeg trenger til en bamse sammen, så jeg får et ennå klarere bilde av hvordan resultatet blir

Jeg starter syingen ved å overføre malen til mohair. Når alle delene er overført, kan vi begynne å klippe alle detaljene.

Jeg pleier å ha en halv centimeter margin for å sikre at sømmen ikke åpner seg ved uhell.

Jeg klipper mohair forsiktig, og tar bort løse hår på detaljenes kanter.

Da er alt klart for sying!

Jeg starter alltid fra bamsens hode. Jeg synes det er den vanskeligste og mest spennende delen!

Før jeg begynner å sy, dobbelsjekker jeg symmetri på detaljene og fester dem med knappenåler. Det hjelper til å ha alle detaljene på sitt sted. Etter det begynner jeg å sy detaljene sammen med korte sting.

Etter at hodet er sydd sammen må vi fylle det. Jeg bruker diverse fyllemateriell til bamsene mine. Som regel er det polyester fiber, ull, trespon, glasskuler, metallkuler eller mineralgranuler. Kuler trenges for å ha en riktig vekt på bamsen så den kjennes levende ut.

Hodet er sydd og fylt. Nå trenger vi å lage bamsens ansikt. Det er en kjempeviktig del av jobben som avgjør bamsens stil og personlighet. Vi starter med nesen.

Jeg broderer nesen på bamsene mine. Men først napper jeg bort mohairhår fra neseområdet med pinsett.

Nesen broderes fra midten mot venstre først og fra midten til høyre etterpå. Neser kan ha forskjellige størrelser, former og farger. Men det er viktig å huske at den må være symmetrisk og passende til bamsens personlighet!

Når nesen er på plass, velger vi farge og størrelse på øyne og syr dem på plass. Så finner vi en passende "smileform" til bamsen vår etterpå.

Vi syr detaljene sammen og monterer dem til bamsens kropp med hjelp av "cotter pin joints". Jeg bruker en dobbel joint til bamsens hode. Det hjelper til å få en hals til bamsen.

Taram! Bamsen vår er ferdig sydd!!

Nå ordner vi all pynting, klær og en liten venn til bamsen vår. Bamsen er glad og er klar til å få et nytt hjem!